Beperking wettelijke gemeenschap van goederen

Wanneer iemand bij mij aanklopt, is dat meestal vanwege een scheiding, een geschil binnen een familie of een ander dispuut met iemand dichtbij. Ze kloppen in elk geval over het algemeen niet bij me aan omdat ze gaan trouwen. Toch verdient het aanbeveling ook bij deze feestelijke gelegenheid je goed te laten informeren over de verplichtingen en regels die aan het huwelijk verbonden zijn. Die bovendien gaan veranderen vanaf januari 2018.

Want was het voorheen nog zo dat bezittingen en schulden voor de helft verdeeld worden over de echtgenoten, vanaf 2018 worden de wettelijke gemeenschap van goederen beperkt. En dat heeft gevolgen voor iedereen die na deze datum in het huwelijk treedt.

Een van de grote verschillen is de omgang met het huwelijkse vermogen. Bezittingen en schulden vóór de grote dag blijven met de nieuwe wet privé. Alleen bezittingen en schulden die zijn vergaard na het ja-woord, worden bij een echtscheiding verdeeld over beide ex-echtgenoten. Een ander groot verschil is het ontvangen van schenkingen of erfenissen. Voor newly weds na het inwerktreden van de wet geldt dat ook deze privé blijven. Voor alle andere bezittingen geldt dat deze voor de helft van beide echtgenoten zijn, ook al zijn er vóór het huwelijk andere afspraken gemaakt die niet officieel (notarieel) zijn vastgelegd.

Extra oplettend moeten echtparen met een eigen onderneming zijn. Als de onderneming buiten de gemeenschap van goederen valt, moet er een redelijke vergoeding aan de gemeenschap plaatsvinden voor de kennis, vaardigheden en arbeid die de echtgenoot voor de onderneming heeft aangewend. Wat die redelijke vergoeding zou moeten zijn, is onbekend.

Dat betekent dat er onduidelijkheid is over de interpretatie van dit artikel.  Om eventuele problemen te voorkomen, is het raadzaam huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Ga je trouwen en wil je weten of alles goed is geregeld voor jouw omstandigheden? Neem gerust contact met me op via info@advocatenkantoorsuijker.nl of bel me op 055-360 31 93. Dan nemen we samen alle mogelijkheden door. Ook als je vóór 2018 gaat trouwen.