Blog

Begrijpelijke taal

28 sep 2017 door Kim Suijker
Wanneer je te maken krijgt met een advocaat, mediator of rechter, is dat ongetwijfeld vanwege de afwikkeling van de formele kanten van het leven. Dat kan gaan om het opstellen van een testament of om de wettelijke verplichtingen omdat je je leven gaat delen met je geliefde. Of om de minder plezierige kant, bijvoorbeeld bij een scheiding. Waar het ook om gaat, zorgvuldigheid is vanzelfsprekend noodzakelijk.
 
Daarom worden uitspraken en formele documenten heel precies opgesteld. Dat levert soms lange zinnen op, met termen die niet voor iedereen even bekend zijn.
 
Zo was er recent een uitspraak in een zaak waarbij een gescheiden vrouw met haar twee kinderen wilde verhuizen naar het buitenland. De vader van de kinderen had bezwaar en het geschil kwam voor de rechtbank.
 
Voor de kinderen was dit een bepalend en belangrijk moment in hun leven. Als de rechter de moeder in het gelijk stelde, dan lag een verhuizing naar het buitenland in het verschiet. Maar als vader gelijk kreeg, dan bleven zij in Nederland wonen.
 
Afgezien van de inhoud van de zaak, wat op zich een blog waard is, was hier de administratieve kant opvallend. De kinderen wilden namelijk niet alleen weten wat de rechtbank besloot, ze wilden ook de argumenten hiervoor goed begrijpen. Gezien de leeftijd van de kinderen, was de uitspraak lastig te begrijpen. Teveel moeilijke woorden en lange zinnen.
 
De rechtbank heeft daarom in de beschikking de uitspraak niet alleen formeel vastgelegd, maar ook in een passage voor de kinderen in begrijpelijke taal uitgelegd wat er was besloten en waarom. Zo konden ze zelf lezen wat de uitspraak was en waarom daarvoor gekozen was. Benieuwd naar hoe de rechtbank dat gedaan heeft? Kijk dan hier en scrol naar punt 5.9.
 
Ik vind het ontzettend belangrijk dat een uitspraak – en alles wat eraan vooraf gaat – door alle betrokken partijen goed begrepen wordt. Want zaken die bij mij in de praktijk komen vragen niet alleen om nauwkeurigheid, maar ook om menselijkheid.
 
Heb je vragen of interesse in een kennismaking? Neem gerust contact met me op via info@advocatenkantoorsuijker.nl of bel me op 055-360 31 93. Dan nemen we samen alle mogelijkheden door. In begrijpelijke taal. 
Blogarchief op onderwerp
10 jaar dag van de scheiding
10 jaar Dag van de Scheiding
bruggesprek met de kinderen
Een bruggesprek met de kinderen
lekker sociaal!
Lekker sociaal!
begrijpelijke taal
Begrijpelijke taal
top tien voor een soepele scheiding
Top tien voor een soepele scheiding
verkeerd lotsverbonden
Verkeerd lotsverbonden
beperking wettelijke gemeenschap van goederen
Beperking wettelijke gemeenschap van goederen
financiele bijdrage voor je 18 jarige kind
Van kinderalimentatie naar bijdrage voor levensonderhoud en studie
verhuizen met je kind
Verhuizen met je kind
partneralimentatie betalen terwijl je ex een nieuwe relatie heeft
Je ex heeft verkering
kennismaking mr. suijker
Kennismaking
ADVOCATENKANTOOR SUIJKER IS AANGESLOTEN BIJ
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!