Blog

Verkeerd lotsverbonden

23 jun 2017 door Kim Suijker
Wie in het huwelijksbootje stapt, is verplicht om voor zijn of haar partner te zorgen. En wanneer er sprake is van een liefdevol huwelijk, zal dat geen problemen opleveren. Wanneer een huwelijk niet standhoudt, zal die liefde zijn verdwenen. De verplichting om voor elkaar te zorgen blijft echter bestaan.  Dat is de lotsverbondenheid die met het huwelijk is aangegaan – ongeacht of er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen.
 
Daarom is er partneralimentatie. Op grond van art. 1:157 lid 1 BW kan de echtgenoot die niet voldoende inkomsten voor levensonderhoud heeft, of deze in redelijkheid niet/onvoldoende kan verwerven, door de rechter ten laste van de andere echtgenoot partneralimentatie laten opleggen.
 
Tijd heelt…
Tot zover niets nieuws onder de zon. Toch kunnen er situaties ontstaan die zelfs de lotsverbondenheid onder druk zetten of zelfs onderuithalen. Zo is er recent uitspraak gedaan in een zaak waarin de man na de scheiding van zijn vrouw partneralimentatie moest voldoen aan zijn ex. Hij betaalde dat volgens afspraak, ondanks pesterijen, dreigementen, agressie en smaad van de vrouw. Nou komt een vechtscheiding vaker voor, waarbij de emoties van de scheidende partners soms hoog oplopen. Maar naarmate de tijd verstrijkt, reguleert zich dat in de meeste gevallen en ontstaat er een acceptabele situatie.
 
Grievend gedrag
Van dit alles was geen sprake in de betreffende zaak. Zeven jaar na de formele scheiding blijkt er nog steeds sprake te zijn van heftige emoties en grievend gedrag van de vrouw, die zowel de man als de dochter die uit dit huwelijk voortkwam onder druk zetten. Uit de gedragingen en houding van de vrouw en de impact die het heeft op hem, kan naar het oordeel van de rechtbank de conclusie worden getrokken dat geen sprake meer is van lotsverbondenheid.  
 
De rechtbank heeft de uitspraak afgesloten met het stellen van de partneralimentatie op nihil. Dat zal de vrouw ongetwijfeld zeer gegriefd hebben… 
Blogarchief op onderwerp
10 jaar dag van de scheiding
10 jaar Dag van de Scheiding
bruggesprek met de kinderen
Een bruggesprek met de kinderen
lekker sociaal!
Lekker sociaal!
begrijpelijke taal
Begrijpelijke taal
top tien voor een soepele scheiding
Top tien voor een soepele scheiding
verkeerd lotsverbonden
Verkeerd lotsverbonden
beperking wettelijke gemeenschap van goederen
Beperking wettelijke gemeenschap van goederen
financiele bijdrage voor je 18 jarige kind
Van kinderalimentatie naar bijdrage voor levensonderhoud en studie
verhuizen met je kind
Verhuizen met je kind
partneralimentatie betalen terwijl je ex een nieuwe relatie heeft
Je ex heeft verkering
kennismaking mr. suijker
Kennismaking
ADVOCATENKANTOOR SUIJKER IS AANGESLOTEN BIJ
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!