Kennismaking

Mr. K.C.G.M. Suijker – Kim – is al ruim 16 jaar advocaat en heeft sinds 2007 haar eigen advocatenkantoor in Apeldoorn. Met liefde voor het vak, heldere principes en een persoonlijke benadering heeft zij in vele zaken cliënten bijgestaan om een geschil op te lossen. Een stijl die Mr. Suijker typeert. “Ik ben er altijd op uit om mijn cliënten te helpen aan een toekomstbestendige oplossing. Of het nu gaat om een geschil tussen werknemer en werkgever of om partners die willen scheiden, ik wil dat mensen fatsoenlijk uit elkaar gaan.”

Uiteindelijk is het doel van Mr. Suijker dat mensen de draad van hun leven weer oppakken. “Als een relatie eindigt, een werkrelatie of een liefdesrelaties, dan is dat heel emotioneel. Mensen zijn boos en verdrietig en nemen niet altijd reële besluiten, ook al denken ze zelf van wel. Daar ben ik heel alert op. Daar spreek ik mensen op aan, ook als het mijn eigen cliënt is.” Het besluit is uiteindelijk niet aan haar. “Maar als mijn cliënt zou zeggen dat hij of zij niet naar de diploma-uitreiking van een kind gaat omdat de ex-partner er ook is, dan zou ik hem of haar aanraden om toch te gaan. Voor een kind is dat echt heel waardevol.”

Kwalitatief uit elkaar

Het beeld dat je het als advocaat alleen maar tot een procedure bij de rechtbank laat komen, is niet reëel, aldus Mr. Suijker. “Als het tot een rechtszaak komt, dan ga ik daar natuurlijk voor het maximaal haalbare. Zolang het maar in het belang van de zaak en mijn cliënt is. Maar liever nog zie ik een geschil opgelost nog vóór het een rechtszaak wordt. Dat als partners bijvoorbeeld gaan scheiden, dat ze samen tot werkbare afspraken komen. Dat je kwalitatief uit elkaar gaat.”

Investeren in een goede afwikkeling

Kwalitatief uit elkaar gaan, het lijkt een contradictie. Maar wie investeert in een goede afwikkeling van een relatie, heeft daar nog lang profijt van. “Een advocaat moeten inschakelen is eigenlijk altijd vanwege een vervelende situatie. Als je dan weet dat een geschil goed wordt opgelost, mét heldere afspraken waar geen licht tussen zit, dan kun je verder. Dan blijf je niet met allerlei nare, onopgeloste problemen zitten.”

Blog

Mr. Suijker is advocaat in arbeidsrecht en personen- en familierecht, en scheidingsmediator. Ze is lid van de vFAS, een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Op de plek van dit interview zal Mr. Suijker vanaf nu regelmatig bloggen over juridische onderwerpen. “Zonder jargon”, belooft ze. “Blogs over de juridische kant van het leven. Over onderwerpen waar iedereen mee te maken zou kunnen krijgen. Helder en praktisch.”