Elke ouder zal het erover eens zijn: zijn of haar kind is het mooiste van de wereld. Logisch dus dat je daar graag een pic van schiet. Met de smartphone kan dat altijd en overal heel makkelijk, en de supermooie momenten en foto’s kunnen ook nog eens heel snel en eenvoudig via verschillende social media gedeeld worden. Want de hele wereld mag weten van jouw geluksmoment met je kind.
Die foto is vooral van jou, natuurlijk. Maar zodra je hem deelt op social media, gelden er andere regels. Zodra een foto op Facebook staat bijvoorbeeld, gelden de regels die je bij het aanmaken van je account hebt goedgekeurd.
Facebook heeft bij het plaatsen automatisch licentie over jouw foto’s. Facebook heeft zo’n licentie onder meer nodig om het delen van foto’s met en door andere Facebookgebruikers mogelijk te maken. Maar jouw profielfoto en statusupdate kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden in advertenties – waar Facebook zijn geld mee verdient. Ook de foto’s van kind. Het betekent dat je foto’s van jou zijn, én van Facebook.
Meestal komen ouders er samen uit wat wenselijk is op social media en wat niet. Maar als ouders besluiten uit elkaar te gaan, is het goed om hieraan aandacht te besteden bij het maken van afspraken. Het plaatsen van foto’s op social media lijkt onschuldig en daarom gebeurt het soms ‘zonder erbij na te denken’. Houd rekening met elkaars gevoelens op dit vlak.
Zo was er recent een uitspraak van een rechter in een conflict tussen twee ex-partners. Onderdeel van het geschil waarvoor zij voor de rechter verschenen, was het plaatsen van foto’s op social media. Vader plaatste uit liefde voor zijn kind foto’s op Facebook, terwijl moeder ernstige bezwaren hiertegen had omdat je na het plaatsen hiervan niet meer kan controleren wat ermee gebeurt.
De rechtbank stelde moeder in het gelijk en overwoog daarbij dat het in het huidige digitale tijdperk gebruikelijk is om allerlei zaken via internet te delen. Dat vader af en toe foto’s van de dochter op Facebook wilde plaatsen kon de rechtbank dan ook begrijpen. De rechtbank was echter van oordeel dat, nu moeder als de gezaghebbende ouder tegen het plaatsen van foto’s van hun kind op social media was, vader daarvan moest afzien.
Er moet over veel zaken een besluit genomen worden wanneer geliefden met een kind uit elkaar gaan. Vandaag de dag mag social media daarin niet meer ontbreken.