Top tien voor een soepele scheiding

De zomerperiode breekt aan. De tijd van het pakken van de koffers. Voor – gelukkig – de meesten vanwege een welverdiende vakantie. Maar sommigen pakken de koffers vanwege het einde van hun liefdesrelatie. Nooit leuk natuurlijk. Hoe kom je nu de scheiding het beste zonder kleerscheuren door? Tien adviezen voor een soepele scheiding:

10. praat met elkaar
Een goede communicatie is een van de sleutels voor een scheiding zonder ruzie. Boosheid, verdriet en teleurstelling spelen vaak een rol tijdens gesprekken over de afwikkeling van een scheiding, waardoor je soms moeilijk naar elkaar luistert. Laat de ander in deze gesprekken uitpraten en neem de tijd om je antwoord te formuleren. Dat zorgt voor meer begrip voor elkaar. Bovendien helpt het om uit te leggen waarom je bepaalde afspraken wilt, of begrijpen waarom je ex-partner bepaalde wensen heeft.

9. zet afspraken op papier

Wanneer je je afspraken goed op papier hebt staan, kun je er altijd op terugvallen als er in de praktijk onduidelijkheid ontstaat. Zo voorkom je misverstanden. Als je in het begin van het proces staat, helpt het ook om het gesprek met een mediator of advocaat goed voor te bereiden. En later, als de scheiding een feit is en de omstandigheden veranderen, heb je een basis om op terug te vallen.

8. schakel hulp in

Behalve een emotionele aangelegenheid, heeft scheiden ook een zakelijke en juridische kant. Neem iemand in de arm die hiervan verstand heeft. Dat scheelt enorm veel tijd en geld. Ook voorkomt het dat je fouten maakt of dingen over het hoofd ziet. Bovendien geeft het jou de tijd om met de emotionele kant aan de slag te gaan. Die is al omvangrijk genoeg!

7. maak realistische afspraken (haalbaar)

De afspraken die je maakt moeten niet alleen op papier kloppen, maar ook haalbaar en wenselijk zijn in de praktijk. Co-ouderschap bijvoorbeeld is een vaak gewenste vorm van het verdelen van de zorg voor de kinderen, maar als een partner fulltime werkt en de ander parttime, is een verdeling van 50/50 niet realistisch.

6. wees flexibel

Bij een scheiding zal niet alles gaan zoals jij het wilt. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is er een hoop om afspraken over te maken. Daarbij zal je niet elke keer aan het langste eind trekken. Wees duidelijk over wat echt heel belangrijk is voor jou, maar ook flexibel om water bij de wijn te doen waar kan. Ook na de scheiding is dat belangrijk. Als je kinderen een paar dagen bij je ex-partner zijn, zal het anders gaan dan bij jou thuis. Laat het los.

5. informeer dierbaren om je heen

Een scheiding is voor jou en je ex-partner een life changing event, dat enorme impact heeft. Maar ook voor je dierbaren om je heen, zoals je ouders, broers of zussen en beste vrienden, heeft een scheiding impact. Je hoeft niet in de details te treden (sterker nog: voor alles wat je bij je mediator of advocaat bespreekt geldt geheimplicht), maar vertel wel van jullie besluit en waarom jullie ertoe zijn gekomen. Dat zorgt voor begrip, en lucht bovendien op.

4. geef je kinderen ruimte om verdrietig te zijn  

Ieder heeft zijn eigen manier om met verdriet of verlies om te gaan. Kinderen zullen reageren op hun eigen manier, en misschien niet zoals je had verwacht of gewenst. Geef je kinderen de ruimte om een scheiding op hun eigen manier te verwerken, in hun eigen tijd.

3. kijk vooruit

Ook al lijkt de wereld stil te staan als je relatie ten einde loopt, er ligt ook weer een hele toekomst voor je. En natuurlijk mag je je volledig ellendig voelen en je storten op die bak met ijs. Maar houd in gedachten dat je ook weer in rustiger vaarwater komt.

2. scheiden doe je samen, de ander gaat ook door een proces

Misschien ben je ontzettend boos op je ex-partner, of teleurgesteld. Misschien zie je dingen die je eerder niet zo waren opgevallen of ben je juist volledig verrast door het beëindigen van de relatie. Wat jouw situatie ook is, onthoud dat je ex-partner ook door een moeilijke tijd gaat en ook een proces aan het doorlopen is.

1. zet het belang van je kinderen boven je eigen belang

Vraag je bij elke afspraak die je bij de scheiding op papier zet af of die in het belang van de kinderen is. Als je jezelf steeds die vraag stelt, kom je wellicht tot andere keuzes. Zelfs als jij en je ex-partner lijnrecht tegenover elkaar staan, hebben jullie nog steeds 1 ding gemeen: jullie willen het beste voor jullie kinderen.